×

Du Plessis letselschade advocatuur

Whiplash; je zult het maar hebben…..

Bij velen is de term ‘whiplash’ wel bekend. Wat is dat nou eigenlijk? Het is een verzamelnaam voor tal van klachten die we niet kunnen zien; die dus niet te objectiveren zijn middels foto’s, scans e.d.

Een whiplash wordt vaak (maar lang niet altijd) veroorzaakt door een zogenaamde achterop aanrijding. Waarbij de nek door de klap eerst een voorwaartse beweging maakt en daarna weer naar achteren klapt. Als u als gevolg van een aanrijding deze klachten ontwikkelt, heeft u recht op het vergoeden van uw schade zodra de aansprakelijkheid is erkend. Waarom dit (het vergoed krijgen van uw schade) vaak een zeer moeizaam en ingewikkeld traject is met de verzekeraar, zal ik in een ander nieuwsitem onder de loep nemen.

Het is ook mogelijk als gevolg van een ander soort ongeval een whiplash op te lopen.

Medische termen die gehanteerd worden voor een whiplash zijn onder andere: nekverrekking, CAL (craniocervicaal acceleratieletsel meer bekend als whiplash trauma), overstrekking of overbuiging, nektrauma, nekverstuiking, whiplash associates disorders, of post traumatisch whiplash syndroom en late whiplash syndroom.

Zoals ik al aangaf is de term whiplash een verzamelnaam van tal van klachten. Aan welke klachten kunt u denken? U kunt denken aan pijn in de nek en hoofd uitstralend naar de schouders, armen en rug. In mijn praktijk hoor ik ook veel cliënten over slecht tegen fel licht kunnen, verhoogde prikkelgevoeligheid, vergeetachtigheid, geheugenklachten, het hebben van een zogenaamd “kort lontje”.  

Het is van belang vanaf de start van de zaak uw klachten goed te laten vastleggen in het medisch circuit.

Mijn ervaring is dat verzekeraars cliënten met dit type klachten “afwimpelen”. In menig advies van een medisch adviseur van een verzekeraar zie ik voorbij komen dat omdat er niets te zien is, men na 6 weken “gewoon” weer klachtenvrij zou moeten zijn. Als dat niet zo is, dan is er vast meer aan de hand aldus de adviseur van de verzekeraar. Dan zit het “tussen de oren”.

Beste lezer, laat u niet afschrikken door verzekeraars die het doel hebben dit soort zaken voor een appel en een ei te willen schikken. Laat u hierin bijstaan door een ervaren advocaat.

Wenst u meer informatie of heeft u vragen?

Neem dan contact met mij op via mijn contactformulier. Doorgaans ontvangt u binnen twee werkdagen een antwoord op uw contactaanvraag.

Naar het contactformulier