×

Du Plessis letselschade advocatuur

Shockschade

Shockschade is de schade die ontstaat wanneer iemand getuige is van een ernstig ongeval. Je hoeft zelf niet eens bij het ongeval betrokken te zijn, maar alleen al het zien van de heftige gebeurtenis of de gevolgen ervan kunnen shockschade tot gevolg hebben.
Het bekendste voorbeeld hiervan is het zogenaamde Taxibus-arrest. Een 5-jarig meisje wordt terwijl zij buiten speelt, overreden door een achteruitrijdend taxibusje. Het busje rijdt hierbij met een achterwiel over het hoofd van het meisje. Haar moeder wordt op de hoogte gebracht van het ongeval en komt direct naar buiten. Als ze bij haar dochter aankomt, wordt ze geconfronteerd met het platgereden hoofdje. Dit veroorzaakt een heftige emotionele shock bij de moeder. Na het ongeval blijft de moeder last houden van psychische klachten. Ze herbeleeft de gebeurtenis vaak. Er wordt door een psychloog vastgesteld dat er sprake is van geestelijk letsel (een posttraumatische stress stoornis PTSS). De moeder heeft recht op vergoeding van haar eigen schade.
Om recht te hebben op vergoeding van de shockschade, moet je aan een aantal strenge eisen voldoen:
  • Je moet direct geconfronteerd worden met het ongeval of met de ernstige gevolgen daarvan;
  • Deze confrontatie moet een heftige emotionele shock teweeg brengen. Dat is het geval als er een nauwe affectieve band bestaat tussen partijen;
  • Hierna moet vastgesteld worden of deze shock heeft geleden tot een psychiatrisch erkend ziektebeeld.
Heeft u zo’n vreselijke situatie meegemaakt, neem dan gerust contact met mij op om er verder over te spreken en te bezien of ik iets voor u kan betekenen.

Wenst u meer informatie of heeft u vragen?

Neem dan contact met mij op via mijn contactformulier. Doorgaans ontvangt u binnen twee werkdagen een antwoord op uw contactaanvraag.

Naar het contactformulier