×

Du Plessis letselschade advocatuur

Wetsvoorstel affectieschade

Op 9 mei 2017 heeft de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel gestemd. Dat is een goed begin!

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit (2009) bleek dat nabestaanden en naasten van een slachtoffer behoefte hebben aan aandacht voor de emotionele gevolgen van een ongeval. Zij hebben verdriet omdat een gezins- of familielid door een fout van een ander is overleden of ernstig gewond is geraakt. De huidige wet voorziet niet in een smartengeld vergoeding voor de naasten van een slachtoffer. Een vergoeding van smartengeld is voorbehouden aan het slachtoffer zelf.

Vergoeding van affectieschade kan het leed niet wegnemen - net zoals het smartengeld dat niet kan bij een slachtoffer-, maar wel erkenning en genoegdoening bieden en helpen bij de verwerking. Er wordt gekozen voor een regeling met vaste bedragen als vergoeding voor de affectieschade. Door te variëren in categorieën en in de omvang van de vergoeding, houdt het systeem rekening met de persoonlijke omstandigheden van nabestaanden en naasten. Niet iedereen komt in aanmerking voor vergoeding van affectieschade. Het wetsvoorstel gaat uit van een vaste kring van gerechtigden.

Zie voor meer uitleg: https://www.slachtofferhulp.nl/Actueel/2017/Wetsvoorstel-affectieschade-door-Tweede-Kamer-aangenomen/

Ik houd u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. De Eerste Kamer is nu aan zet!

Wenst u meer informatie of heeft u vragen?

Neem dan contact met mij op via mijn contactformulier. Doorgaans ontvangt u binnen twee werkdagen een antwoord op uw contactaanvraag.

Naar het contactformulier