×

Du Plessis letselschade advocatuur

De autogordel

Wie draagt hem wel en wie niet? De autogordel. De wetgever schrijft voor dat we de gordel moeten dragen. Ik voel me “kaal” als ik hem niet draag. Het is een automatisme geworden de gordel om te doen zodra ik in de auto zit. Maar er zijn mensen die het niet doen; om welke reden dan ook.

En wat nou als je een ongeval overkomt en je droeg de gordel op dat moment niet?

Daar heeft zich heel recent de Rechtbank Midden Nederland over uitgesproken (ECLI:NL:RBMNE:2017:676)

Het slachtoffer betrok de verzekeraar in een procedure en stelde zich op het standpunt dat de verzekeraar ten onrechte een gordelkorting van 25% toepaste (dat wil zeggen dat de verzekeraar 25% van de schade van het slachtoffer niet vergoedde). Volgens het slachtoffer stond niet vast of het wel of niet dragen van de gordel van invloed was geweest op het letsel. De rechtbank oordeelde dat het dragen van autogordels wettelijk verplicht is gesteld, omdat vast staat dat een autogordel de kans op ernstig letsel aanzienlijk vermindert. In het algemeen kan er volgens de rechtbank dan ook van worden uitgegaan dat het dragen van een gordel een schadebeperkende maatregel is en dat het niet dragen daarvan een risicofactor oplevert die als eigen schuld aan het slachtoffer van een aanrijding moet worden toegerekend. Dat percentage eigen schuld werd dus op 25% begroot.

Advies: dragen die gordel dus maar!

Wenst u meer informatie of heeft u vragen?

Neem dan contact met mij op via mijn contactformulier. Doorgaans ontvangt u binnen twee werkdagen een antwoord op uw contactaanvraag.

Naar het contactformulier